Leo Schatz

Aktueel

NIEUWS

Leo Schatz (1918 - 2014)

Boek: Wij zijn de jonge garde van het proletariaat

In het recente boek Wij zijn de jonge garde van het proletariaat vertelt Leo Schatz over zijn kinderjaren aan de overkant van het IJ en in Betondorp. Lees meer

Leo Schatz benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau

Leo Schatz benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-NassauHij ontving de koninklijke onderscheiding uit handen van de burgemeester van Amstelveen, de heer Jan van Zanen. Leo Schatz is de oudste, nog actieve kunstschilder in Nederland en ontving de onderscheiding als blijk van waardering voor 'zijn jarenlange bijdrage aan de schilderkunst, het kunstonderwijs en de kunstbeleving'.

Op de bijeenkomst kenschetste Hedy d'Ancona het werk zijn Schatz als 'een verleidelijke wereld van kleur waarin de mens onhandig zijn rol speelt.'

De feestelijke gebeurtenis vond plaats bij de presentatie van het boek In ieder hoofd zit een ander hoofd en de opening van de gelijknamige tentoonstelling in Museum Jan van der Togt te Amstelveen op zaterdag 1 december.

FinanciŽle steun voor de hommage aan Leo Schatz


Afgelopen week heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds Noord-Holland bericht dat zij een financiële bijdrage leveren voor de organisatie van de tentoonstelling In ieder hoofd zit een ander hoofd.


Daarvoor waren ook reeds toezeggingen ontvangen van de Stichting Democratie en Media en de Stichting Pro Musis te Amsterdam en de Stichting Harten Fonds te Den Haag voor financiële bijdragen aan zowel het boek als de tentoonstelling In ieder hoofd zit een ander hoofd.

De Stichting Leo Schatz is alle mede-financiers zeer erkentelijk voor hun bijdrage.

Amsterdam, 23 november 2012

Nieuw boek en twee tentoonstellingen

Op 1 december 2012 verschijnt het nieuwe boek 'In ieder hoofd zit een ander hoofd'. Het bevat een dertigtal recente schilderijen van Leo Schatz, gedichten van Jos van Hest en Machtelt van Thiel die daarop geïnspireerd zijn, en typografieën van Frans Lieshout. Het voorwoord is geschreven door Barber van de Pol; de foto's zijn gemaakt Ferry André de la Porte. Het boek verschijnt in een beperkte, eenmalige oplage.

Tegelijk met de presentatie in Museum Jan van der Togt in Amstelveen wordt daar een tentoonstelling van schilderijen van Leo Schatz geopend. De expositie is te zien tot en met 13 januari 2013.

In diezelfde periode exposeert het Cobra Museum in Amstelveen tekeningen van Leo Schatz. Verder>

Publiciteit

Leo Schatz op AT5

Twee keer heeft het AT5 programma 020 live aandacht besteed aan Leo Schatz en zijn nieuwe expositie en boek.

Op woensdag 5 december werd het programma live uitgezonden vanuit de tentoonstelling 'In ieder hoofd zit een ander hoofd' in het Museum Jan van der Togt. Tomas Hillebrandt, medewerker van het museum en Jos van Hest, voorzitter van de Stichting Leo Schatz vertellen over het museum, de tentoonstelling en het gelijknamige boek. Zie: www.at5.nl (begin op iets voor de helft, na een item over clavecimbelbouw).

Op vrijdag 14 december is het programma op bezoek gegaan bij Leo Schatz thuis. Zie : www.at5.nl (direct na de reclame en de aankondiging van het programma).

RTV Amstelveen filmt in atelier Leo Schatz

De lokale zender RTV Amstelveen heeft ook opnames gemaakt in het atelier van Leo Schatz in Amsterdam-Oost en op de tentoonstelling in het Museum Jan van der Togt. Het gesprek in het atelier is gemaakt voorafgaande aan de expositie.

Leo Schatz en interviewster DaniŽlle Smaling staan midden tussen de schilderijen die klaar staan om naar het museum te worden vervoerd. In het museum spreekt DaniŽlle met dichter Jos van Hest en grafisch vormgever Frans Lieshout over het boek 'In ieder hoofd zit een ander hoofd'.

Cameraman Wim Langendorff heet de beide opnames door elkaar heen gemonteerd tot een filmpje van bijna een kwartier. Yuri Veer tekent voor de vormgeving van de film. Klik hier

Interview Leo Schatz in VPRO programma De Avonden

Kunsthistoricus Gijsbert van der Wal heeft in 2007 een gesprek met Leo Schatz gevoerd dat in twee delen is uitgezonden in het VPRO radioprogramma De Avonden.
Het interview is te beluisteren via het archief van De Avonden
Deel 1 werd uitgezonden op woensdag 16 mei, deel 2 op woensdag 23 mei 2007.

Leo Schatz in Studio Max Live

Maandag 3 december was er een korte reportage over Leo Schatz te zien in Studio MAX live. Voor deze reportage zijn opnames gemaakt in het atelier van Leo Schatz en van de uitreiking van de ridderorde tijdens de opening van de tentoonstelling In ieder hoofd zit een ander hoofd in het Museum Jan van der Togt te Amstelveen. Zie: studiomaxlive.nl en start op 23.40 minuten.

Artikel : 'Ik wil heel graag blijven leven' Trouw, 3 december 2012. Tekst: Henny de Lange. Foto: Maartje Geels

Artikel: 'Het kan me niet meer schelen wat mensen denken', Het Parool 17 november 2012. Tekst: Corrie Verkerk  Foto: Jean-Pierre Jans

DOCUMENTAIRE

Filmdocumentaire Schatz

In 2007 heeft Rudolf van de Berg het filmportret SCHATZ gemaakt. De film (49 minuten) is een portret van de kunstschilder Leo Schatz en zijn veelbewogen leven. Rudolf van den Berg regisseert de motoriek, rituelen en gebaren van de kunstenaar, en voert een indringend gesprek met Schatz over diens leven en werk.

Regie: Rudolf van den Berg
Camera: Bernd Wouthuysen
Montage: Mario Steenbergen
Producent: Renť Mendel, Jeroen Koolbergen; interakt.nl
In samenwerking met: de Joodse Omroep

De Joodse Omroep heeft de film in 2008 uitgezonden. In december 2012 heeft AT5 de film opnieuw uitgezonden en ook Holland Doc 24 heeft de film in de kerstvakantie 2012 geprogrammeerd op internet. Zie aankondiging en reacties op www.hollanddoc.nl.

U kunt de documentaire terugzien op Uitzending Gemist of als dvd voor € 19,50 bestellen bij de producent www.interakt.nl.

TENTOONSTELLINGEN

Op 1 december 2012 opent Hedy d' Ancona twee tentoonstellingen met (hoofdzakelijk) recent werk van Leo Schatz in Amstelveen onder de titel: In ieder hoofd zit een ander hoofd

Leo Schatz in Museum Jan van der Togt
Overzicht van schilderijen van Leo Schatz in Museum Jan van der Togt

De eerste tentoonstelling staat in het Museum Jan van der Togt en toont recente schilderijen en werk op papier van Leo Schatz. Het Cobra Museum voor Moderne Kunst toont in dezelfde periode een aansluitende hommage met pentekeningen van hem.

2 december 2012 t/m 13 januari 2013

Museum Jan van der Togt
Dorpstraat 50, 1182 JE Amstelveen
Tel: 020 641 57 54
Openingstijden: woensdag t/m vrijdag 11.00 - 17.00 uur
Zaterdag en zondag 13.00 - 17.00 uur
Mail: info@jvdtogt.nl, www.jvdtogt.nl

Cobra Museum voor Moderne Kunst
Sandbergplein 1, 1181 ZX Amstelveen
Tel: 020 547 50 50
Openingstijden: dinsdag t/m zondag 11.00 - 17.00 uur
Mail: info@cobra-museum.nl, www.cobra-museum.nl

BIOGRAFIE

In het leven van Leo Schatz, geboren in 1918 in Amsterdam, weerspiegelt zich een karakteristiek stuk Amsterdamse geschiedenis. Opgroeien in Amsterdam-Noord, de armoede in de crisistijd, de Duitse bezetting, de deportaties en het verzet bepalen het eerste deel van Schatz’ leven, het tweede ontwikkelt zich midden in de evenzeer typisch Amsterdamse naoorlogse bohème en kunstenopbloei. Verder>

DE SCHILDER

Het werk van Leo Schatz is in één woord te karakteriseren: kleur. Zeg maar gerust: KLEUR. Kleur is zijn expressiemiddel, zoals klank dat is van een musicus. Hoe ouder Schatz werd, hoe mededeelzamer de kleur in zijn doeken is gaan gloeien. Verder>

DE TEKENAAR

Als jongen raakte Leo Schatz kind aan huis bij een cultureel geïnteresseerd gezin in de Watergraafsmeer, vlak bij Betondorp waar hij met zijn ouders woonde. Daar werd hij al gestimuleerd om door te gaan met tekenen. Later was het Albert Hahn jr., tekenaar evenals zijn beroemde vader, die de ouders van Leo adviseerde hem een tekenopleiding te laten volgen. Verder>

DE DICHTER

Toen na een huwelijk van 55 jaar in 2003 plotseling zijn vrouw Sonja stierf, kon Leo Schatz ongeveer een half jaar niet schilderen, wat hij tot dan toe vrijwel dagelijks had gedaan. Maar tot zijn eigen verbazing begon hij plotseling gedichten te schrijven. Nooit had hij een letter voortgebracht, nu vond zijn verdriet een weg in poëzie.Verder>

ANDEREN OVER LEO SCHATZ

Recensies, interviews, columns – er is in een halve eeuw veel over Leo Schatz geschreven. Een kleine keuze uit karakteristieke beschrijvingen. Verder>

PUBLICATIES

Leo Schatz introduceert zijn boeken met tekeningen en gedichten.Verder>

© 2024 Leo Schatz. Voor vragen of opmerkingen over de site kunt u mailen naar Stichting Leo Schatz.